hoe maak je zelf het Etispel?


Op deze pagina de instructies om het spel te maken.

Bouw het spelbord na van het voorbeeld:




Je hebt een gewone 32x32 grondplaat nodig. De vakjes zijn 2x2 plaatjes met 1 nop in het midden - maar je kunt gewoon gebruiken wat je voorhanden hebt. 2x2 blokjes doen het ook, natuurlijk. Je kunt het verder zo mooi maken als je zelf wilt met bruggetjes, muurtjes, trappetjes enzovoort.
Gebruik voor de speciale vakjes een andere kleur plaatjes.

Als speelfiguren gebruik ik Legodiertjes die op 1 nop passen. Maar je kunt ook minipoppetjes uit de Legogames gebruiken. Of gewone Legopoppetjes. Of wat dan ook.
Er moet een bakje munten zijn om te winnen. De munten zijn bv. ronde 1x1 plaatjes, het bakje kan een Legoschatkist of iets anders zijn. En iedere speler heeft een 8 nops Legosteen om munten te verzamelen.
Verder heb je een dobbelsteen en pen en papier nodig.
En natuurlijk de opdrachtkaarten. Die kun je zelf maken. Je kunt mijn opdrachten gebruiken en/of zelf opdrachten verzinnen.

Winnaar van het spel is degene die als eerste zijn blokje vol heeft met 8 munten. Zijn dit twee mensen tegelijk, dan wordt er doorgespeeld tot 9.

Iedere speler zet zijn speelfiguur op een verhoogd speelveld (er zijn dus acht mogelijke beginposities). Wie aan de beurt is, gooit met de dobbelsteen en zet zoveel plaatsen als hij heeft gegooid. De looprichting is altijd met de klok mee (tip: heb je tegels met pijltjes erop, dan kun je die langs de route klikken). Is het veld waar je terechtkomt bezet, dan ga je 1 veld verder.
Wie 6 heeft gegooid, mag nog een keer!

Er zijn de volgende speciale vakjes:
goud - gratis munt
beige - neem een kaart en voer de opdracht uit
rood - kies iemand uit die een kaart mag nemen en de opdracht uitvoeren
zwart - doe een munt terug
paaltje - sla een beurt over (of gooi niet nog een keer als je 6 had).

Je krijgt dus munten door op goud te komen of door een opdracht uit te voeren.


Dan de opdrachtkaarten:

Let op! De opdrachten zijn nooit verplicht. Wie geen zin heeft een bepaalde opdracht uit te voeren, doet dit gewoon niet en krijgt natuurlijk ook geen munt. De andere spelers moeten het erover eens zijn dat de opdracht goed is uitgevoerd.

Behalve de normale eenpersoons opdrachten, zijn er de volgende speciale soorten opdrachten:

Zandloperopdrachten symbool: blauw zandlopertje
Er zijn opdrachten waar een zandlopertje op staat. Dat zijn opdrachten die een hele beurt duren, dus tot je weer aan de beurt bent. Of soms zelfs 3 beurten lang. Dan krijg je de munt pas als je een beurt lang hebt volgehouden wat er staat.

Tweepersoons opdrachtkaarten symbool: twee rode cirkels
De kaarten met twee rode cirkeltjes doe je samen met iemand anders. Jij kiest iemand uit. Als die mee wil doen, voeren jullie de opdracht uit. Je krijgt dan allebei een munt! Als die niet mee wil doen, vraag je iemand anders. Als niemand mee wil doen, krijgt niemand een munt. Jij ook niet.

Tweepersoons zandloperopdrachten symbool: blauw zandlopertje en twee rode cirkels
Dat zijn tweepersoons opdrachten die een hele beurt duren. Als jij weer aan de beurt bent, krijgen jullie allebei je munt.

Raadkaarten symbool: twee rode cirkels gevolgd door ?!
Daar staan twee cirkeltjes op met een vraagteken en een uitroepteken. Dan moet de rest iets van jou raden. Als het geraden wordt, krijg jij een munt en degene die het raadt ook. Als niemand het raadt, krijgt niemand een munt. Jij ook niet.

Gelukskaarten symbool: smiley :)
Er zitten ook gelukskaarten tussen. Bij een gelukskaart krijg je een gratis munt.

Pechkaarten symbool: droeve smiley :(
En bij pechkaart krijg je geen munt. Soms moet je er zelfs één weggeven.

Hier vind je de lijst met alle opdrachten die er zijn!

No comments:

Post a Comment

contact

Name

Email *

Message *